Jadłospis dla uczniów szkoły podstawowej 06.09.2021 – 10.09.2021

PONIEDZIAŁEK
06.09.2021

II danie: Makaron penne z kurczakiem, szpinakiem w sosie serowo-śmietankowym (300 g) – składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, pierś z kurczaka (100g), cebula, szpinak, czosnek, przyprawy, ser, jogurt naturalny
Surówka z czerwonej kapusty (90 g)
– składniki : marchew, kapusta czerwona, jabłko, przyprawy, oliwa
Kompot wieloowocowy/woda z cytryną (150 g)
– składniki: woda, owoce mieszane ,cytryna
Owoce i warzywa dostępne cały czas:
śliwki, jabłka, marchewka w słupki, ogórki, pomidorki.

Deser: Pudding ryżowy z cynamonem i jabłkiem (120 g) – składniki: Jabłko, cynamon, ryż, mleko

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

WTOREK
07.09.2021

II danie: Zupa ogórkowa z ziemniakami (300 g) – składniki: woda, marchew, pietruszka, seler, ogórki kwaszone, por, śmietana, ziemniaki,
Sałatka z tuńczyka i warzyw – składniki: ryż, tuńczyk w sosie własnym ananas, kukurydza, jogurt naturalny,
Lemoniada (150 g)
– składniki: woda, cytryna, pomarańcza, mięta.
Przekąska owocowo-warzywna – składniki: winogrona, gruszki ,papryka kolorowa z dipem czosnkowym.

Deser: Muffinki marchewkowe (80 g) – składniki: marchew, jajka, olej rzepakowy, mąka pszenna, miód, orzechy włoskie, cynamon, soda, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), orzechy (8), seler (9) 

ŚRODA
08.09.2021

II danie: Pyrka pod kołderką z pieczarek (120 g) – składniki: ziemniaki, kapusta kwaszona, jajka, cebula, przyprawy,
Kasza bulgur (150 g)
Mix sałat z sosem winegret (80 g)
Sok z owoców i buraka /woda z cytryną (150 g) – składniki: jabłko, śliwka, cytryna, burak
Przekąska owocowo warzywna z dipem czosnkowym – składniki: brokuły, kalafior, banan, śliwki.

Deser: Koktajl owocowy (200 g) – składniki: truskawka, jagoda, mleko

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7)

CZWARTEK
09.09.2021

II danie: Krem z cukinii z ryżem brązowym (350 g) – składniki: woda, marchewka, pietruszka, por, seler, cukinia, cebula, przyprawy, ryż brązowy, śmietana,
Rogaliki z serem białym (100 g) – składniki – mąka pszenna, jajka, cukier, masło.
 Przekąska owocowo-warzywna – składniki: gruszka ,grejpfrut, seler naciowy, marchewka.

Deser: Budyń czekoladowy z wiórkami kokosowymi i melonem (150g) – składniki: mleko, masło, jajka, wiórki kokosowe, melon, mąka ziemniaczana, cukier.

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9) 

PIĄTEK
10.09.2021

II danie: Pierogi z mięsem okraszone cebulką (300 g) – składniki: mięso wieprzowe, wołowe, drobiowe, masło, cebula, olej
Ogórek Kwaszony (60 g)

Kompot wiśniowy (150 g) – składniki: woda, wiśnie, cukier

Deser: Smoothie owocowo-warzywne. (150 g) – składniki: owoce, jogurt naturalny, rurki kukurydziane.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.