Jadłospis dla uczniów szkoły podstawowej 18.10.2021 – 22.10.2021

PONIEDZIAŁEK
18.10.2021

II danie: Schab pieczony w sosie z suszonymi śliwkami (100 g) – składniki: masło, oliwa, cebula, czosnek, schab, suszone śliwki, mąka ziemniaczana, śmietana
Kasza pęczak (150 g)
Surówka z kapusty pekińskiej (100 g) – składniki: kapusta pekińska, jabłko,  marchew, jogurt naturalny
Kompot wieloowocowy (150 g) – składniki: woda, mieszanka owoców, cukier.
Owocowo-warzywny stół:
kalarepa, papryka czerwona, banan

Deser: Mandarynka

Alergeny: mleko i produkty mleczne 97)

WTOREK
19.10.2021

II danie: Zupa pomidorowa z makaronem (350 g) – składniki: pietruszka, seler, por, cebula,  marchew, makaron pszenny, śmietana
Sałatka gyros – składniki: mięso z kurczaka, czerwona papryka, cebula, kukurydza, ogórek kwaszony, kapusta pekińska, keczup, jogurt grecki, przyprawy
Woda z cytryną (150 g)
– składniki: woda, cytryna
Owocowo-warzywny stół: kiwi, dynia gotowana, śliwki, pomidorki koktajlowe

Deser: Mus truskawkowy z kaszy manny (150 g)  – składniki: kasza manna, mleko migdałowe, miód, truskawki, sok z cytryny, czekolada gorzka

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

ŚRODA
20.10.2021

II danie: Kotlet z jajka  (150 g)  – składniki: jajko, kasza jaglana, bułka tarta, pszenna,  koper, cebula,  olej, przyprawy
Ziemniaki (200 g)
Mizeria (80 g) – składniki: ogórki, rzodkiewka, jogurt naturalny
Kompot wiśniowy (150 g) – składniki: woda, wiśnie
Owocowo-warzywny stół: jabłko, marchew, gruszka, papryka żółta
 Jogurt naturalny / hummus

Deser: Koktajl owocowy (180 g) – składniki: mleko, banan, śliwki, nasiona chia

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), 

CZWARTEK
21.10.2021

II danie: Krem z brokułów (350 g) – składniki: seler, brokuł, ziemniaki, czosnek, pestki dyni, grzanki pszenne
Sałatka makaronowa z kabanosem – składniki: makaron świderki, czerwona papryka, kabanosy z kurczaka, ogórek zielony, cebula, sałata lodowa, jogurt naturalny, czosnek, szczypior, przyprawy, kukurydza
Lemoniada z pomarańczą (150 g) – składniki: woda, pomarańcza
Owocowo-warzywny stół: banan, śliwka, rzodkiew biała, ogórek kwaszony

Deser: Kokosowy pudding chia (200 g)  – składniki: mleko kokosowe, nasiona chia, miód, mus brzoskwiniowy.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), orzechy (8), seler (9) 

PIĄTEK
22.10.2021

II danie: Miruna smażona (150 g) – składniki: miruna, jajko, przyprawy, bułka tarta, olej
Ziemniaki (200 g)
Surówka z kwaszonej kapusty(90 g) – składniki: kapusta kwaszona, jabłko, marchew, cebula, przyprawy
Herbata z cytryną (150 g) / Lemoniada (150 g) – składniki: woda, czarna herbata, cytryna / woda, cytryna
Owocowo-warzywny stół: papryka żółta, zielona, śliwka, arbuz.

Deser: Wafle z czekoladą

Alergeny: zboża (1), jajka (3), ryby (4),

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.