Jadłospis dla uczniów szkoły podstawowej 10.01.2022 – 14.01.2022

PONIEDZIAŁEK
10.01.2022

II danie: Makaron ze szpinakiem i serem feta (250 g) – składniki: makaron spaghetti, szpinak, ser feta, pestki słonecznika, oliwa, czosnek
Pomidory koktajlowe  (60 g)
Herbata owocowa (150 g)

Zupa: Barszcz czerwony  (350 g) – składniki: buraki, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, por, przyprawy
Owocowy jogurt z orzechami (150 g) – składniki: Jogurt naturalny, orzechy, ananas, brzoskwinia

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), orzechy (8), seler (9)

WTOREK
11.01.2022

II danie: Pierś z kurczaka w sosie curry (100 g) – składniki: mięso z piersi kurczaka, curry, cebula, oliwa, mleczko kokosowe, przyprawy, groszek zielony, marchewka
Sałata lodowa z sosem winegret (60 g)
Ryż (120 g)
Kompot wieloowocowy (150 g)
– składniki: woda, mieszanka owoców, cukier

Zupa: Zupa ogórkowa (300 g) – składniki: mięso drobiowe, marchew, pietruszka, seler, por, ogórki kiszone, ziemniaki, przyprawy, śmietana
Gruszka (60 g)

Alergeny: mleko i produkty mleczne (7), seler (9) 

ŚRODA
12.01.2022

II danie: Pulpeciki w sosie pomidorowym  (100 g) – składniki: kasza jaglana, soczewica, olej, cebula, przyprawy, marchew, przecier pomidorowy, czosnek
Ziemniaki (120g)
Ogórek kwaszony (60 g)
Kompot wieloowocowy (150 g)
– składniki: woda, mieszanka owoców, cukier

Zupa: Krem z brokuł (350 g) składniki: brokuł, marchewka, pietruszka, seler, pestki dyni, por, przyprawy, ryż brązowy, śmietana
Pudding z kaszy manny (150 g)
– składniki: mleko, kasza manna, miód, cynamon, gruszka.

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

CZWARTEK
13.01.2022

II danie: Kotlet drobiowy mielony (100 g) – składniki: jajka, bułka tarta, pszenna, udziec z indyka, przyprawy
Kasza kuskus (120 g)
Marchewka z groszkiem (90 g)
Kompot owocowy (150 g)
– składniki: woda, owoce mieszane, cukier

Zupa: Zupa pieczarkowa z makaronem (350 g) – składniki: pieczarki, makaron pszenny, przyprawy, marchew, czosnek, pietruszka, seler, śmietana, cebula
Mandarynka (60 g)

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

PIĄTEK
14.01.2022

II danie: Łosoś pieczony  z ziemniakami (90 g) – składniki: łosoś, cytryna, oliwa, przyprawy,
Ziemniaki (120 g)
Surówka z kapusty kwaszonej (90 g) – składniki: marchew, kapusta kwaszona, jabłko, przyprawy, oliwa. Kompot owocowy (150 g) – składniki: woda, owoce mieszane, cukier

Zupa: Zupa krem z marchewki (350 g) – składniki: marchew, pietruszka, ziemniaki, przyprawy, pestki dyni
Banan (80 g)

Alergeny: ryby (4)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.