Jadłospis dla przedszkolaków 07.02.2022 – 11.02.2022

PONIEDZIAŁEK

07.02.2022

Śniadanie  Kasza manna na mleku (200 g) – składniki: kasza manna, mleko
Kanapki z pastą z żółtego sera i szynki (40 g) – składniki: mąka pszenna, żytnia, ser żółty, szynka drobiowa, jogurt naturalny, papryka czerwona, przyprawy
Jabłko (60 g)
Herbata z pomarańczą i goździkami (150 g)
II Danie
godz. 11:30
Kurczak po azjatycku (120 g) –  składniki: mięso z piersi kurczaka, marchew, cebula, papryka zielona, papryka czerwona, sezam, czosnek, imbir, olej rzepakowy, sos sojowy, przyprawy
Ryż (150 g)
Banan (80g)
Kompot wieloowocowy (150 g)
– składniki: woda, mieszanka owoców, cukier
Zupa
godz. 14:30
Zupa z soczewicy z ziemniakami (300 g) – składniki: marchew, ziemniak, seler, pietruszka, por,  przyprawy, soczewica, przecier pomidorowy, cebula, wędzonka
Naleśniki z dżemem (50 g) – składniki: jajko, mleko, mąka pszenna, dżem owocowy

 

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9), sezam (11)

WTOREK

08.02.2022

Śniadanie Jajecznica z szynką (80 g) składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, masło, jajko, szynka, pomidor.
Kiwi (60 g)
Herbata z sokiem malinowym (150 g)
II Danie

godz. 11:30

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym (120 g) – składniki : mięso z indyka, oliwa, śmietana, koper, jajko, mleko, bułka tarta, cebula, przyprawy
Kasza gryczana (150 g)
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i porem (60 g)
– składniki: kapusta czerwona, jabłko, por, przyprawy
Lemoniada pomarańczowa (150 g)
składniki: woda, cytryna, pomarańcza
Zupa

godz. 14:30

Zupa jarzynowa (350 g) –  marchewka, pietruszka, por, seler, śmietana, ziemniaki, brokuł, fasolka szparagowa, kalafior,  natka, przyprawy
Jabłko (60 g)

 

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (9)

ŚRODA

02.02.2022

Śniadanie Ryż na mleku (200 g) – składniki: mleko, ryż, cynamon
Kanapki z pasztetem sojowym (60 g) składniki: mąka pszenna, razowa, żytnia, pasztet sojowy, ogórek kwaszony
Kalarepa (60 g)
Herbata malinowa z imbirem (150 g) – składniki: herbata malinowa, imbir
II Danie

godz. 11:30

Makaron kokardki z pesto bazyliowym i suszonymi pomidorami (300 g) składniki: makaron mieszany, pomidorki koktajlowe, suszone pomidory, oliwa, ser feta, oliwa, bazylia, czosnek, słonecznik, przyprawy
Surówka z kwaszonego ogórka i jabłka (80 g) – składniki: ogórek kwaszony, marchewka, jabłko, olej, przyprawy
Kompot owocowy (150 g) – składniki: woda, mieszanka owoców, cukier
Zupa

godz. 14:30

Zupa krem z marchewki (300 g) – składniki: woda, marchewka, pietruszka, por, seler, ziemniaki, koper, Monte z kaszy jaglanej (180 g) – składniki: mleko, kasza jaglana, kakao, daktyle, masło orzechowe

 

Alergeny: zboża (1), mleko i produkty mleczne (7), orzechy (8), seler (9)

CZWARTEK

03.02.2022

Śniadanie  Jogurt naturalny z granolą /kanapki z wędliną (60 g) – składniki:  jogurt naturalny, granola, szynka drobiowa, sałata, masło, pieczywo pszenno-żytnie
Mandarynka (50 g)
Herbata owocowa (150 g)
II Danie

godz. 11:30

Kotlet schabowy w panierce z płatków kukurydzianych  (120 g) – składniki: schab, jajko, bułka tarta, płatki kukurydziane, przyprawy
Ziemniaki (150 g)
Surówka z marchewki i jabłka
składniki: jogurt naturalny, marchewka, jabłko, cytryna
Kompot wieloowocowy (150 g) – składniki: woda, mieszanka owoców, cukier
Zupa

godz. 14:30

Barszcz czerwony  (300 g) – składniki: buraki, ziemniaki, marchew, pietruszka, śmietana, seler,  por, przyprawy
Ciasto wiewiórka (100 g) składniki: mąka pszenna, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, cukier, jajka, cynamon, wiórki kokosowe, jabłko

 

Alergeny: zboża (1), jajka (3), mleko i produkty mleczne (7), seler (7)

PIĄTEK

04.02.2022

Śniadanie Owsianka na mleku (200 g) – składniki: mleko, płatki owsiane, orzechy
Trójkątne kanapki z salami i serkiem – składniki: pieczywo tostowe pełnoziarniste, wędlina drobiowa, serek almette, sałata, ogórek konserwowy
Gruszka (60 g)
II Danie

godz. 11:30

Kotlety rybne  (80 g)składniki: dorsz, jajko, bułka tarta ,pszenna, koper, szczypiorek, przyprawy, olej
Ziemniaki (150g)
Surówka z kwaszonej kapusty (60 g)
–  składniki: jabłko, oliwa, marchew, kapusta kwaszona, przyprawy
Kompot wieloowocowy (150 g)
Zupa

godz. 14:30

Zupa koperkowa z ziemniakami (300 g) składniki: mięso z indyka, marchew, pietruszka, por, seler, przyprawy, ziemniaki, koper, śmietana
Panna cotta z owocami (150 g)
– składniki: mleko, żelatyna, miód, truskawki

 

Alergeny: zboża (1), jajka (3), ryby (4), mleko i produkty mleczne (7), orzechy (8), seler (9)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.